top of page

DE FRAMBOOS ALS POWERVRUCHT


Ben jij ook zo gek op frambozen? Dan heb jij helemaal gelijk! De heerlijke, zachte en zoete snack kan je op ieder moment van de dag eten. Misschien mix jij dit vrolijke stuk fruit wel dagelijks door je yoghurt bij je ontbijt? Of maak je er een heerlijk dessert mee?

Hoe dan ook, deze rode vruchten doen wonderen voor onze gezondheid.

Hieronder een overzicht van de grootste voordelen die de framboos te bieden heeft:

BESCHERMING TEGEN KANKERSOORTEN

Door de grote hoeveelheid antioxidanten en ellaginezuur in frambozen kan dit de kans op kanker verminderen. Deze voedingsstoffen kunnen bijdragen aan een reactie van het lichaam waarbij kwaadaardige cellen gedood worden. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat antioxidanten en ellaginezuur effectief zijn tegen allerlei soorten kanker. Denk maar aan borstkanker of darmkanker.

VERSTERKT HET IMMUUNSYSTEEM

Wanneer je regelmatig frambozen eet, kan dit jouw immuunsysteem aanzienlijk versterken. Dit komt vooral door de grote hoeveelheid vitamine C die in de frambozen zit. Vitamine C beschermt ons tegen infecties, verkoudheid, griep.

VOORDELIG VOOR HART-EN BLOEDVATEN

Uit verschillende onderzoeken kunnen we concluderen dat frambozen goed zijn voor onze hart- en bloedvaten. Uit 1 van de onderzoeken valt af te leiden dat de roze vrucht een hulpmiddel is om je bloed te verdunnen en daarmee bloedproppen kunnen voorkomen. Let wel op, neem je bloedverdunnende medicatie? Dan kan een té veel aan frambozen een negatief effect hebben op je gezondheid.

Frambozen bevatten ook kalium. Kalium is een element dat goed is voor je hart. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je dagelijks kalium binnen krijgt, de kans op overlijden aan hartziektes daalt met 49%. Dus speel maar binnen die framboosjes!!!

STABILISEERT DE BLOEDSUIKERSPIEGEL

Frambozen zijn rijk aan vezels. Dit maakt het een perfect tussendoortje voor mensen met diabetes. Door deze hoeveelheid aan vezels blijft de bloedsuikerspiegel langer stabiel. Een vezelrijk dieet draagt bij aan een lager bloedsuikergehalte. Vraag hier zeker raad aan je diëtiste.

GEZONDE OGEN

Droge ogen? Frambozen kunnen dit verhelpen! De voedingsstoffen in deze vrucht zorgen ervoor dat er voldoende traanvocht wordt geproduceerd. De vitamine C in frambozen, waar we het eerder al over hadden, zorgt ook voor bescherming tegen UV-licht.

ZWANGERSCHAPSKWALEN

Voor de vrouwen onder ons hebben we goed nieuws! Frambozen hebben namelijk een extra positieve werking op het vrouwelijk lichaam en dan vooral de bladeren van de frambozenstruik.

Een kopje frambozenthee helpt bijvoorbeeld tegen de krampen tijdens de menstruatie. Misselijk tijdens de zwangersschap? Eet framboosjes! En neem voor je bevalt zeker een potje frambozen mee naar het ziekenhuis, ze helpen ook tegen de pijn tijdens de geboorte van je kindje.

GEWICHTSVERLIES

Graag wat extra kilo’s verliezen? Dan zijn frambozen een goede aanvulling bij je sportschema en eetpartoon!

De vrucht bestaat voor een heel groot deel uit water waardoor ze weinig calorieën bevat.

Door de vele vezels in de framboos, heb je lang na het eten ervan nog een verzadigd gevoel. Belangrijk om weten, zoals bijna elke vrucht bevat ook een framboos frustose (fruitsuikers). Bij een dieet kan je je daarom best beperken tot 2 porties per dag.


87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page